Sådan Inspirerer du Dit Barn til at Læse Bøger

0
527

Hvis man lytter til interviews med succesfulde mennesker, så er der én ting, der næsten altid går igen: succesfulde mennesker læser massevis af bøger. Nogle læser biografier, andre læser selvhjælpsbøger og nogle tredje læser fiktion. De fleste læser selvfølgeligt lidt af det hele: men er det ikke interessant, at læsning er udbredt blandt succesfulde mennesker?

Nogle vil måske trække på skuldrene og sige, at det måske bare er fordi alle mennesker læser bøger. Hvis læsning er noget alle mennesker gør, uanset hvor succesfulde de er, så er det jo ikke overraskende at succesfulde mennesker læser bøger. Det er i hvert fald ikke længere en indikation på, at der er en sammenhæng imellem læsning og succes. At sige, at succesfulde mennesker læser bøger ville bare være ligesom at sige, at succesfulde mennesker trækker vejret eller spiser aftensmad. Hvis det de gør er almindeligt og udbredt, så kan det ikke være grunden til, at de skiller sig ud på en positiv måde.

Men hvis man kigger på statistikkerne, så er det skræmmende få voksne mennesker i dag, der læser bøger. Mange mennesker i dag føler sig helt allergiske overfor at skulle læse en bog. Det forbindes ofte med skoletiden, hvor man var nødt til at læse de tykke og kedelige bøger, som ens lærere havde udvalgt. Læsning var altså ikke sjovt eller inspirerende: det var bare noget der skulle overstås.

Det hjælper heller ikke på tingene, at der er så mange alternative former for underholdning. Det kan godt virke som hårdt arbejde at læse en bog, hvis man sammenligner det med at smide sig i sofaen og se fjernsyn, eller bladre rundt på de sociale medier på telefonen. Der er mange ting vi kan bruge til at distrahere os selv, og det hele går så utroligt hurtigt. Når alt andet går så stærkt, så kan det godt være svært at finde tålmodigheden til at læse en bog.

Hvis vi ønsker at give vores børn den bedst mulige chance for at have et succesfuld liv, så er vi altså nødt til at inspirere dem til at læse bøger. Det er lidt lige meget hvad de læser, når de er børn: det vigtigste er at de opbygger positive associationer med læsningen. Da jeg var barn kunne jeg slet ikke få nok af de forskellige Harry Potter bøger. Jeg læste ”Harry Potter og Fangen fra Azkaban” på en enkelt dag! Jeg var heldig, at jeg fandt et univers der tryllebandt mig, og som jeg havde lyst til at fordybe mig i. Men held kan hjælpes på vej af os forældre. Hjælp dit barn med at opbygge en læselyst, ved at fjerne den distraherende teknologi nogle timer hver dag. Vælg et tidsrum, hvor fjernsyn, computere og telefoner skal være slukkede. Dit barn vil måske kede sig, men det er faktisk ganske sundt. Tilbyd så at tage dem med på biblioteket, hvor de kan kigge lidt rundt i de mange forskellige bøger. På et eller andet tidspunkt vil din søn eller datter falde over en bog, der fanger dem – og så vil læselysten vokse helt automatisk!